Voor hen die willen.

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens zegt u misschien niet zo veel. En etalagebenen…kent u die term? Beide duiden ze op dezelfde klacht: te weinig zuurstof in de beenslagaders, voor de beenspieren die u gebruikt bij lopen.

Dit komt door een vernauwing van de beenslagaderen, door atherosclerose (slagaderverkalking). En waarom heet het nu etalagebenen? Omdat mensen die er last van hebben noodgedwongen even moeten rusten. Om zich een houding te geven kijken ze dan even in de etalage van een winkel. Juist tijdens inspanning is er een tekort aan de zuurstoftoevoer (relatieve ischemie) en treden er klachten op.

Kenmerken zijn pijn in de beenspieren tijdens het lopen, welke bij rust binnen tien minuten verdwijnt, maar bij volgende inspanning weer opnieuw optreedt.

De fysiotherapiebehandeling is erop gericht de pijnklachten te verminderen. Daarnaast proberen we de loopafstand te vergroten, het uithoudingsvermogen en de spierkracht te verbeteren. Maar ook is het belangrijk om te schakelen naar een gezonde leefstijl.

Inmiddels is bewezen dat fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens leidt tot een goed resultaat, met een gezondere leefstijl en een afname van het aantal hart- en herseninfarcten. Wetenschappelijke studies hebben tevens aangetoond dat de therapie leidt tot een verminderde kans op complicaties en kosten bespaard ten opzichte van een invasieve behandeling. Daarbij leidt de fysiotherapie tot eenzelfde verbetering ten aanzien van de loopafstand. (Bron: KNGF)

Heeft u zelf last van etalagebenen of wilt u graag meer informatie omtrent dit onderwerp? Onze gediplomeerde en gespecialiseerde fysiotherapeut, helpt u graag! Maak een afspraak via T. 015 257 01 64 of via het afsprakenformulier.

 

Click to listen highlighted text!