Voor hen die willen.

Handtherapie

Klachten aan uw hand of pols kunnen grote gevolgen hebben in het doen van dagelijkse dingen. Denk aan kleine dingen als schrijven, computeren, koffie drinken, uw boterham smeren. Of grotere zoals klussen, boodschappen dragen en tuinieren. Uw handen gebruikt u de hele dag.

Via Westland Orthopedie worden diverse hand- en polsorthesen geleverd. Veelal hebben deze klanten naast de orthese ook behoefte aan fysiotherapie. Fysiotherapie kan helpen in het dagelijks leven om de klachten te verminderen en zoveel mogelijk beweeglijkheid en functie te behouden. Een orthese via Westland Orthopedie en daarna fysiotherapie via Ortho Active, de ideale combinatie! Korte lijnen, gespecificeerde therapie met betrekking tot het hulpmiddel. Een extra service om uw mobiliteit zoveel mogelijk te behouden.

Handtherapie kan u helpen bij Verschillende klachten.

Top 10 meest voorkomende hand- en polsklachten:

  • Quervain

Dit is een ontsteking van meestal twee spieren aan binnenzijde van de pols. Het ontstaan zou met overbelasting te maken kunnen hebben. De aandoening is te behandelen met handtherapie, waarbij getracht wordt de overbelasting te reduceren..

  • Flexorpeesletsel / Extensorpeesletsel

Bij letsel van handpezen is er altijd sprake van een operatieve behandeling, waarbij de pees gehecht wordt.  Daarna heeft u over het algemeen langdurige therapie nodig om uw handfunctie weer zo optimaal mogelijk te krijgen.

  • Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Aan de binnenzijde van de pols ontstaat een beknelling die lijdt tot tintelingen, vooral ’s nachts. Pijn en tintelingen in de hand-arm-schouder en krachtverlies in de hand. Handtherapie kan helpen de klachten te doen verminderen of geheel te laten verdwijnen. Kom vrijblijvend bij uw handtherapeut zodat hij u een gedegen advies kan geven!.

  • CMC I artrose

Ook wel slijtage aan de basis van het duimgewricht genoemd. Kenmerkt zich door pijn aan de duim. Klachten nemen langzamerhand toe. Men heeft vaak last van stijfheid in de ochtend en meer klachten als het koud en vochtig is.

  • Vingerfracturen en dislocaties

Na breuk of het uit de kom gaan van een vinger wordt er allereerst gekozen voor het immobiliseren van de aangedane vinger. Na deze rust moer er meestal gezorgd worden dat de normale bewegelijkheid weer volledig wordt en kracht en coördinatie weer optimaal getraind wordt. Uw handtherapeut kan u hierbij helpen.

  • Distale radiusfracturen

Een distale radius fractuur is een breuk van het uiteinde van het spaakbeen, vlak bij de pols. Het wordt ook wel een gebroken pols genoemd. Het is de meest voorkomende breuk die er is. De breuk wordt meestal veroorzaakt door een val met een uitgestrekte hand. De behandeling krijgt veel aandacht, omdat de pols erg belangrijk is in ons dagelijks bestaan. Een ‘nette’ breuk aan het spaakbeen is eenvoudig te behandelen. Een verschoven breuk is lastiger en vraagt meer aandacht. Dan staat de pols bijvoorbeeld in een vreemde hoek.

  • UCL groepen

Bij de skiduim is een gewrichtsbandje van het duimgewricht beschadigd. De klachten ontstaan meestal na een ontwrichting van de duim. Dit kan onder andere gebeuren door een val of wanneer de duim tijdens het sporten door een aanvliegende bal naar buiten toe klapt. De skiduim is het meest voorkomende armletsel bij skiërs. De naam is enigszins verwarrend omdat de klachten ook kunnen ontstaan bij andere sporten en werkzaamheden. Specialisten spreken daarom liever van een ‘ligamentum collaterale ulnare letsel’, of UCL letsel

  • Trigger vinger syndroom

Onder trigger vinger wordt een aandoening verstaan waarbij de pees van buigers van de vinger letterlijk klem komt te zitten en waarbij ook pijn optreedt. In de beginfase zijn er behandelmogelijkheden welke uitgevoerd kunnen worden door uw handtherapeut. Mocht dit niet helpen dan zijn er ook operatieve mogelijkheden of injecties mogelijk afhankelijk van de ernst van uw aandoening. Uw therapeut kan u hierin adviseren.

  • Dupuytrain

De ziekte wordt ook wel aangeduid als keltische klauw of koetsiershand. Er is sprake van knobbels en intrekkingen in de handpalm. Het wordt dan ook moeilijk om de vingers te strekken. Er is geen therapeutische behandelmogelijkheid mogelijkheid op preventief gebied. Er zijn diverse operatieve behandelmogelijkheden om te zorgen dat u uw vinger(s) weer beter kunt strekken. Na operatie of injectie zijn er wel behandelmogelijkheden met behulp van spalktherapie.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u graag om uw hand- en polsklachten te verlichten of om u te adviseren om hiermee om te gaan. Heeft u pijn of klachten in uw hand of pols of vragen omtrent de therapie? Maak een afspraak via T. 015-2570164 of via het afsprakenformulier.

Click to listen highlighted text!